28 Nisan 2016

İzledim | Dizi: Sense8

Sense8



Yapım: 2015 - ABD
Tür: Bilim Kurgu
Süre: 60 Dak.
Yapımcı (creator): Lilly Wachowski
Senaryo:  Aml Ameen, Doona Bee, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Angel Silvestre, Brian J. Smith, Freema Agyeman

IMDB Puanı: 8,4/ 10

Dünyanın 8 farklı yerinde duyusal olarak birbirine bağlı 8 insanın hayatta kalma mücadeleleri.





MimE Notu: Netflix tarafından 2015 yılında 12 bölüm olarak gösterime giren Wachowski Kardeşler imzalı bu diziyi nasıl kaçırmış olduğuma bir anlam veremiyorum. Zira ilk sezonu bitirmem sadece 5 gün sürdü.

"Bu Wachowski Kardeşleri nereden tanıyorum?" derseniz de Matrix serisi ve/ya V for Vendetta size bu kardeşlerin dehaları hususunda minik bir ipucu verecektir.

Dizinin konusuna gelecek olursak;
***öncelikle açık ara olarak sıradanlıktan oldukça uzak bir konusu olduğunu söyleyebilirim***

Duyusal olarak birbiri ile bağlantılı insanlar topluluğu var. Bu insanlar aynı yıl, aynı gün, aynı saat ve hatta aynı dakikada hayata gözlerini açmış yani dünya üzerinde aldıkları ilk nefesin zamanlaması birebir aynı olan kişiler. Bu benzerlik birbirleri ile iletişim kurmalarına olanak sağlıyor, iletişim için aynı dili konuşmalarına ya da aynı yerde bulunmalarına gerek yok. Birbirlerini her zaman hissediyor ve duyusal olarak birbirlerinin yerlerine geçebiliyorlar.

İlk iletişim kurmaya başladıkları an ise başka bir duyusalın ölmesi yani ölen kişinin onları doğurması ile olabiliyor. 
Daryl Hannah - Sense8
Bizim dizide izlediğimiz 8 kişilik ekibin duyusal annesi de Darly Hannah. 
Spoiler vermek istemediğim için "neden öldü?", "ne oldu/olacak?" sorularının yanıtını kendime saklıyorum.

Nomi - San Francisco
Lito - Mexico City
Will - Chicago
Riley - Londra
Wofgang - Belin
Capheus - Nairobi
Kala - Mumbai
Sun - Seul
8 farklı şehir, 6 farklı dilin konuşulduğu dizide mekan geçişleri, dil geçişleri inanılmaz başarılı. 
Aynı sahneyi hiç sekmeden, mimik değişimi bile olmadan 4 farklı lokasyonda çekebilmiş olmaları hem oyuncuların, hem de dizi ekibinin yadsınamaz başarısı diye düşünüyorum.





Ayrıca insanlar arasındaki duyusal bağlılığın dine, dile, cinsiyete ve hatta cinsel tercihe bağlı olmadan oluşabileceğinin altının bolca çizilmesi de beni inanılmaz etkiledi.


Jamie Clayton



Örneğin San Francisco'da yaşayan Nomi karakteri aslında trans birey. Jamie Clayton tarafından hayata geçirilen Nomi, gerek ses, gerek hareketlerdeki ince kabalıklarla çok iyi harmanlanmış bir karakter. 







Miguel Angel Silvestre




Meksika'da yaşayan ve geçimini oyunculuk yaparak sağlayan Lito ise gay. Burada da kendi cinsel seçimi ile barışık ama toplum içerisinde bunu açıkça söylemeye cesareti olmayan bir birey görüyoruz.  







Tuppence Middleton




Londra'da yaşan İzlandalı Riley, geçmişi ile sorunları olan hatta geçmişinden kopamayan, hayattan umudu kesmiş esrarkeş bir DJ. 








Aml Ameen





AIDS hastası annesine bakmak için her yolu deneyen iyi niyetli, her zaman umut ve neşe dolu, Jean Claude Van Damme hayranı minibüs şoförü Nairobili Capheus.




Tina Desai









Mumbai (Hindistan)'da yaşayan ve aşık olmadığı bir adamla evlenmek üzere olan aile bağları son derece kuvvetli kimyager Kala. Kendisini çokça tapınakta dua ederken görüyoruz.






Max Riemelt





Berlin'de yaşayan ve hayatını hırsızlık ile geçindiren Wolfgan ise aile bağlarını koparmış, en yakın arkadaşını tek ailesi bilmiş, öfke dolu bir adam. 









Doona Bee


Koreli Sun, ailesine hem hayatını adamış, hem de ailenin dışında kalmış yalnız bir karakter. Hayata duyduğu öfkeyi dövüş sporlarındaki başarısı ile atmaya çabalayan bir iş kadını.



Brian J. Smith







San Francisco'da yaşan Will ise geçmişinden kopamayan ve babasının sorumluluğunu üzerinde taşıyan bir polis memuru.






Bu kadar birbiri ilintili ama bir o kadar da çelişkili karakterleri bir arada barındıran bu dizide, şu ana kadar hayatımda izlediğim cinsellik ögelerinden ayrılmış ve sanatsal bir gerçeklikle verilen en iyi doğum ve sevişme sahnelerini izledim. 

Dizinin ikinci sezonun çekimlerinin başladığı bilgisi gelmiş ve dizi oyuncularının Instagram'da çılgın gibi çekim fotoğrafları paylaşmasına rağmen, lansman tarihi hakkında ise ne yazık ki bir açıklama yapılmadı. 

Beklemedeyim. Çok net.

4 yorum :

  1. Anlam, bayılmış olabilirim diziye!!! Kurgu, konu harika görünüyor. Kesinlikle bulup izlemem lazım! Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Hep merak ediyordum. Vakit bulursam izleyeyim o zaman diziyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir çok dizi elenip izlenebilir. Cidden çok iyi.

      Sil