6 Şubat 2017

İzledim | Film: Nocturnal Animals

Nocturnal Animals - Gece Hayvanları


Tür: Dram, Gerilim
Süre: 116 Dak.
Yönetmen: Tom Ford
Senaryo:  Tom Ford, Austin Wright (roman)
Oyuncular: Amy Adams, Jake Gyllenhaal

IMDB Puanı: 7,7 / 10

Eski kocasının gönderdiği romanı okurken kendi kişisel gerilimini yaratan bir kadının hikayesi.
Tom Ford'un 2. uzun metrajlı filmi olan Nocturnal Animals'ı izledikten sonra sanatçının kendini birçok yol ile ifade edebilmesine bir kez daha şahit oldum. Tom Ford moda dünyasında yarattığı görsel ahengi, beyaz ekrana yansıtmakta hiç zorlanmamış.

Renklerin kullanımı, sahnelerdeki ton skalalarının durağanlığı ve bazı sahnelerdeki renklerin canlılığı filmi bir tablo gibi resmetmiş. Ana karakter Susan'ın (Amy Adams) geçmişteki mutluluğu oldukça canlı renklerle ilişkilendirilirken, maddi anlamda bolluk ama manevi anlamda çöküş yaşadığı güncel hali ise bolca gri, siyah ve beyaz ile eşleştirilmiş.

Filmin estetik başarısının yanı sıra senaryosu da oldukça doyurucu. Sağ elle sol kulağı tutmanın oldukça dolaylandırılarak ama zekice anlatıldığı nadir eserlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Amy Adams'ın oyunculuğuna da hayran olmamak elde değil. O donuk bakışları, soğukluğu, hayalkırıklığını ve yalnızlığı anlattığı vücut dili. İç geçirişindeki içtenlik, bana sanki benim kalbimi sıkıyorlarmış gibi hissettirmesi...  Çok içimde bir yerlere dokunan, hem çok üzüldüğüm hem de hiç sevmediğim bir karakter oldu.



Jake Gyllenhall'ı bu tarz gerilim filmlerinde görmeye çok alıştım. Şu an Prince of Persia'da oynayan kendisi değilmiş gibi geliyor. Resmen gerilim filmlerinin adanan adamı oldu. Buğulu gözlerinden midir, sessiz sessiz hatta sinsice konuşmasından mıdır bilmem ama hem eski sevgiliyi hem de roman karakteri talihsiz babayı canlandırdığı bu filme çok yakışmış.


Tadı damakta kalan, görselliği hafızaya kazınan, izlendikten sonra ise bolca akılda kalan bir sanat eseri...

2 yorum :