27 Nisan 2018

İzledim | Dizi: 13 Reasons Why

13 Reasons Why - Ölmek için 13 Sebep








Tür: Drama, Gizem
Süre: 60 dak.
Yapım: Brian Yorkey
Oyuncular: Dylan Minette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Kate Walsh
IMDB Puanı: 8,3 / 10







Jay Asher’in aynı isimli romanından uyarlanan dizinin ilk bölümü 31 Mart 2017 tarihinde Netflix’de yayınlandı ve 13 bölümün ardından ilk sezon finalini yaptı. Yapımcı Selena Gomez (evet yanlış okumadınız! 13 Reasons Why’in yapımcısı şarkıcı Selena Gomez!) 2. sezonun başlayacağına dair imalarda bulunsa da henüz tam tarih açıklanmadı.

13 Reasons Why

13 Reasons Why intihar eden lise öğrencisi Hannah Baker’in acıklı hikayesini, Hannah’nın intiharından hemen önce kayda alarak, arkadaşlarından birinin kapısına bıraktığı kasetlerden öğrendiğimiz bir hikaye örgüsüne sahip. Hannah kendini intihara sürükleyen nedenlere sebep olan her bir arkadaşı için ayrı bir kaset doldurarak, toplamda 13 kasette aslında hepsine neden, hangi sebeplerden dolayı suçlu olduklarını anlatıyor. Tek bir isteği var. Herkesin dinlemesi gereken belli bir sıra ve düzen var. Bir dinleyen bir sonraki arkadaşına kasetleri anlatıyor ancak bu ölümde suçu olduğunu öğrenen ve de bizim 13. Bölüm sonunda erdiğimiz sonucu tabii ki kasetleri dinledikleri için öğrenen öğrenciler bir çıldırma aşamasına geliyorlar. Çünkü yaşananlar ve de yaşatılanlar çok ağır. İnsan olan insan da buna tabii ki dayanamıyor.


Dizideki oyuncuları (Dylan Minette ve Kate Walsh hariç) ilk defa izledim. Genç oyuncuların bu kadar başarılı olması gerçekten bir sanatsever olarak beni umutla dolduruyor.  İntihar eden liseli Hannah Baker'i oynayan Katherine Langford ve onun bir dönem en yakın arkadaşı Jessica'yı canlandıran Alicia Boe favorim oldu.

Hannah (Katherine Lagford) &Jessica (Alicia Boe)
Clay Jensen rolü Dylan Minette’in ise rolünün içinde büyüdükçe büyümesi ve aşık, hafif kafası karışık ama sorumluluk sahibi ergen rolünü bu kadar içten kavramış olmasını çok beğendim. 

Clay Jensen (Dylan Minette)
Greys Anatomy ve Private Practice’den tanıdığımız, şu ana kadar kendine güçlü ve başarılı kadın rollerine alışkın olduğum Kate Walsh’u ise Hannah’ın annesi rolünde izliyoruz. Şahsım adına bu kadar içe kapanık hatta ezik bir karaktere nasıl girebildiğine çok şaşırdım. Çünkü daha önce izlediğim dizilerindeki hakim ve agresif kadın rolünü bana çok sevdirmiş.

Mrs. Baker (Kate Walsh)

 
Benim bu diziyi oyunculuklar bir yana, yapım bir yana şiddetle tavsiye etmemin asıl nedeni ise; bu olay herkesin başına gelebilir! Ergenlik olgusu gerçekten çok çok güzel anlatılmış. Ergenlerin yaşadığı o kafa karışıklıkları, yersiz öfkelenmeler, kabuğunun içine çekilme, yanlış yaptığını düşünme, haklı olduğunu görme, haksızlığa uğradığını ifade edememe, kendini beğendirme, popüler olma ya da ait hissetme çabalarının yanı sıra ebeveynlerin “aman zaten ergen işte” deyip umursamamaları, o duygu gelgitlerini normalleştirerek çocuklarından fark etmeden uzaklaşmaları çok iyi bir örgüde anlatılıyor.
Dizinin bazı yerlerinde “tam bir ergen” derken çok gülecek ve saçma bulacaksınız. Ama aynanın diğer yüzü döndürüldüğünde inanılmaz rahatsız olacağınıza eminim. En minik ayrıntıların bile insan hayatını nasıl etkilediğini en yalın hali ile görmek çok ağır da gelebilir. Çocuğunuz olsun ya da olmasın bu diziyi izleyin. İnanın, daha farklı bir bakış açısı ile bakmanızı sağlayacak.

Benim ya da benim çocuğumun başına gelmez diye düşünemeyeceksiniz. Düşünmeyin de zaten.
Lütfen.




2 yorum :

  1. izlemeyi istiyorum sanırım yaz tatilinde seyrederim artık..önce diğer dizilerin sezon finali yapması lazım..:-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlenecek çok dizi var öyle değil mi? :)

      Sil