17 Ekim 2014

30 Günlük Kitap Meydan Okuması | 26. Gün

Gün 26: Bir şey hakkındaki düşüncenizi değiştiren kitap 

Bu soru sanırım bu meydan okumada üzerine en çok düşündüğüm soru oldu. 

Sabırsız Yürek (benim okuduğum versiyonu ile Acımak)


Yazar: Stefan Zweig
Orijinal İsim: Ungeduld des Herzens
Yayın Evi: Can Yayınları
Tür: Roman
Sayfa: 437


İçime işleyen roman desem... Hiç de abartmış olmam.
Okuduğum zaman -ki gerçekten 13- 14 yaşında okumuş olabilirim- "acıma" duygusunun ne kadar basit ve zayıf duygu olduğu kafama kelimenin tam anlamı ile dank etmişti...

Can Yayınları'nın anlatımı ile;
"Sabırsız Yürek, özellikle düşsel ve tarihsel karakterler üstüne yazdığı yaşam öyküleriyle tanıdığımız Stefan Zweig'ın tek romanıdır. Freud'un öğretisine derin bir ilgi duyan Zweig'ın bu psikolojik romanı, acıma duygusunun nelere yol açabileceğini, insanı nasıl çatışmadan çatışmaya sürükleyebileceğini anlatan bir başyapıttır. İki tür acıma duygusundan söz eder yazar:

Birincisi, duygusal ve zayıf olanı, başka birinin yaşadığı felaketlerden kaynaklanan acı ve hüzünden olabildiğince çabuk kurtulmak için çırpınan bir yüreğin sabırsızlığıdır. Diğeri, tek gerçek acıma duygusu ise duygusal olmayan, ama yaratıcı olan, ne istediğini bilen; sabırla, gücü yettiğince, hatta gücünün bile ötesinde katlanmaya ve dayanmaya kararlı olunan acıma duygusudur.
20. yüzyılın kült kitaplarından biri olan Sabırsız Yürek, insanca duyguların savaşın dehşeti karşısında allak bullak oluşunun romanıdır."

2 yorum :

  1. Bu yazarın Satranç kitabını okuyup çok beğenmiştim.
    Bu kitabın konusu çok dikkatimi çekti, çok severim bu tarz kitapları. Hemen listeme ekledim.

    YanıtlaSil