20 Ocak 2015

İzledim | Film: The Imitation Game

The Imitation Game



Yapım:2014 
Tür: Biyografi - Drama
Süre:114 Dak.
Yönetmen: Morten Tyldum
Oyuncular:  Benedict CumberbatchKeira KnightleyMatthew Goode
Senaryo: Andrew Hodges (kitap)Graham Moore (senaryo)

IMDB Puanı: 8,2 / 10


İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog Alan Mathison Turing'in hayatını konu alan filmin, En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Oscar adaylığı bulunuyor.

MimE Notu: Filmin senaryosundan bağımsız olarak beni en çok çeken yanı baş rolünde büyük hayranı olduğum Benedict Cumberbatch'ın yer almasıdır.
Bu adamın varlığına vurulup izledim desem hiç de yalan olmaz.

Ancak ünlü matematikçi Alan Turing'in zekasına şahit oldukça duyduğum hayranlık, ona yaşatılan haksızlıkları gördükçe yaşadığım öfkeyle karışık üzüntü, yalın, abartıdan uzak ama gerçekçi oyunculuklarla birleşince ortaya şahane bir film çıkarmış.



Bana kalırsa filmin en çarpıcı özelliklerinden biri; birkaç ögenin bir araya geldiği dalgalı bir senaryo izliyor oluşumuzdur. Film savaşı anlatan bir film olarak başlarken, biraz takıntılı bir dehanın inancı ile devam ediyor ve kendisine yaşatılan -bence- haksızlıkla son buluyor.



Çarpıcı bir dönem, çarpıcı bir hayat hikayesi...


Bu hayat hikayesini bu kadar ilginç kılan ne var diyorsanız...

Wikipedia'nın yorumu ile aşağıda bulabilirsiniz.

Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954), İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.
II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinesi denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.
Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez, bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.
1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir. Buna rağmen Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli ölümde bir parmağı olduğu iddiası sürmüştür.
Adı anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.
Gelişim biyolojisi alanındaki en önemli matematiksel modellerden biri olan reaksiyon-difüzyon modeli de Turing tarafından formüle edilmiştir.


instagram: motionismyemotion

2 yorum :

  1. Turing'i ben de bir kaç önce öğrenip hayatıyla çok ilgilenmiştim. Bu filmi izleyeceğim kesin. ^^

    YanıtlaSil
  2. Benim çok içime işledi hikayesi... kesinlikle tavsiye ederim.
    :)

    YanıtlaSil