19 Şubat 2015

İzledim | Film: The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel (Büyük Budapeşte Oteli)

Yapım: 2013 - İngiltere & Almanya
Tür: Drama
Süre:99 Dak.
Yönetmen: Wes Anderson
Senaryo: Wes Anderson, Hugo Guinness
Oyuncular: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Edward Norton, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jude Law, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Owen Wilson, Tony Revolori

IMDB Puanı: 8,1 / 10 


Büyük Budapeşte Oteli isimli kitabın yazarının hikayeyi yazmadan önce, otelin hikayesini nasıl öğrendiğini anlatan komedi ögelerinin bol olduğu film.





MimE Notu: 22 Şubat gecesine kadar yani 87. Oscar Ödül Töreni'ne kadar tüm filmleri izlemeye çalışıyorum. Küçüklüğümden beri gerçekleştirdiğim bir ritüel bu! Bu ritüel bilgisinden hareket ile şimdi o sabah hiç uyumayacağımı, kırmızı halıyı bile izleyeceğimi söylesem hiç şaşırmazsınız herhalde. :) Sunuculuğunu da Neil Patrick Harris üstlenmiş olduğuna göre... Tadından yenmeyecek bir gece bizi bekler a dostlar!

Filmin başlangıç sahnesi günümüzde geçer. Bir genç kız, bir yazar anısına yapılmış anıtın önünde elinde Büyük Budapeşte Oteli isimli roman ile yaklaşır ve biz hikayenin içine dalarız.



Hikaye 1932 yılında Alp Dağları'ndaki kurgusal bir Avrupa ülkesi olan Zubrowka Cumhuriyeti'ndeki Büyük Budapeşte Oteli'ni anlatır. Otelin zengin misafirlerinin ihtiyaçları ile ilgilenen Gustave H (Ralph Fİennes)'in zengin sevgililerinden biri esrarengiz bir şekilde ölü bulunur, suç ise Gustave'nin üzerine atılır. Otelin bellboyu ve Gustave'nin yardımcısı /en iyi arkadaşı Zero ise çok sevdiği bu adamı kurtarmak için elinden geleni yapar.

Stefan Zweig'ın eserinden esinlenerek senaryolaştırılan film, normal çekimden ziyade, çokça renkli ve biraz da karikatürvari çekilmiş. Bir çok okuduğum yorumda çok sıkıcı olduğu yazılmıştı ancak benim fikrim tam tersi yönünde. Son derece eğlenceli ve sıradışı hatta biraz da absürd olduğunu düşünüyorum.


Ralph Fiennes da yine izlemelere doyamadığım oyunculardan. Yıllardır üzerine yapışan Lord Voldemort karakter etiketinden de bu şekilde sıyrılıyor bence. O kadar teatral bir oyunculuk sergiliyor ki; sanki film değil tiyatro izliyorsunuz.


Ralph Fiennes dışındaki oyuncu kadrosu ise gerçekten çok doyurucu. Her bir sahnede başka bir sanat var resmen! Böyle bir kadro tek bir filmde nasıl bir araya gelmiş, nasıl bir ortak bütçede buluşmuş ben bilemedim.

instagram: motionismyemotion

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder