9 Şubat 2015

İzledim | Film: Birdman

Birdman - The Unexpected Virtue of Ignorance

(Cahilliğin Umulmayan Erdemi)

Birdman
Yapım: 2014 - ABD
Tür: Komedi - Drama
Süre: 119 Dak.
Yönetmen:  Alejandro González Iñárritu
Oyuncular:  Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts
Senaryo: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo
IMBD Puanı: 8,2 / 10
Bir zamanlar filmlerinde ikonik bir süper kahramanı canlandıran Raymon Carver (Michael Keaton)'ın popülaritesini kaybetmesi ve geri kazanma arzusu ile birleşen egosunun mahvettiği hayatının hikayesi...




MimE Notu:  Bu filmin zor bir film olduğunu baştan kabullenmek lazım. Türünde komedi yazdığına da bakmayın, buram buram bir dram aslında. İnsanı düşünmeye ve irdelemeye zorlayan cinsten hem de! Filmin zorluğu tam da burada zaten, çünkü her insanın aslında kendisinden biraz bulabileceği bir hayat öyküsü bu... Eskiden popülaritesi olan bir oyuncunun kendisi, geçmişi, geleceği, egosu, yapmak istedikleri ve asla yapamayacakları ile yüzleşmesinin hikayesi tam da anlatılan. Geride kalan hayalleri, olmayacak bir sevdanın peşinden giderken yitirdiği ailesi, sevdikleri hatta parası...




Filmin yönetmen koltuğunda büyük hayranı olduğum Alejandro González Iñárritu oturuyor. Kendisini neden sevdiğimi sorarsanız verecek tek bir cevabım olur: o bir sanat dehası! İnsanın iç benliğini beyaz perdeye bu kadar net ama bir o kadar da alaycı bir şekilde aktaran bir yönetmen daha görmedim ben. Amores Perros, 21 Gram ya da Babel'i izleyenler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır.
** Bu arada Amores Perros'un en sevdiğim ilk 5 film arasında yer aldığını da söylemeden geçemeyeceğim.**









Filmin başrol oyuncusu Michael Keaton'a gelecek olursak... Naçizane görüşüm kendisinin küllerinden doğan bir anka kuşu olduğudur. Çocukluğumda pazar gecesi sineması kahramanım Batman'dir o ve inanın Birdman'de Raymon Carver rolünü oynamamış, resmen üstüne giymiştir!
Adaylığı bulunan En İyi Erkek Oyuncu Oscar heykelciğini kucaklayıp evine götürürse hiç şaşırmam doğrusu. (Gönlüm Benedict Cumberbatch'den yana olsa da, ayrım yapamıyorum gerçekten. / The Imıtation Game yazısı için buraya lütfen)



Edward Norton'ın oyunculuğunu beğenmeyip, vasat bulan var mı bilmiyorum. Ancak ben onlardan biri değilim. Yine farklı bir karakter ve role bürünmüş bir Edward! Her filmini keyifle izlediğim nadir oyunculardan biri.

Filmin bana kalırsa kilit sahnesi budur! İzleyenler neden bahsettiğimi anlamışlardır. Alejandro González Iñárritu'nun imzasının en belirgin olduğu, metaforun dibine vurulduğu yer burasıdır!

Şiddetle tavsiye olunur, tadı damakta kalınasıdır.

instagram: motionismyemotion

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder