20 Şubat 2015

İzledim | Film: The Theory of Everything

The Theory of Everything (Her şeyin Teorisi)



Yapım: 2014 - İngiltere 
Tür: Drama - Biyografi
Süre:123 Dak.
Yönetmen: James Marsch
Senaryo: Anthony McCarten (senaryo), Jane Hawking (kitap)
Oyuncular: Eddie RedmayneFelicity JonesTom Prior, Harry Lloyd
IMDB Puanı: 7,8 / 10 

Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalanan İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in hayat hikayesi.



MimE Notu: Benim için biyografiler "genelde" çok sıkıcı olur. Özellikle bu kadar uzun süreli biyografilerde hikayeden bir şekilde koparım. Ancak (net tarihlere hakim olamasam da) 1960 - 1988 yılları arasında geçen bu film, anlatıldığı zaman içinde akıp gidiyor. Sanırım burada senaryo akıcılığının yanı sıra Stephen Hawking'i canlandıran Eddie Redmayne'in muhteşem oyunculuğunun da payı büyük. Öyle ki bir sonraki sahnede nasıl oynayacak merakından filmden kopamıyorsunuz. Bir ALS hastasını (ki bu hastalığı 2014'ün sonları itibari ile ice bucket challangeden biliyoruz) gerçek anlamda mimikleri ile oynamış. Sadece mimikleri değil, vücut dili de inanılmaz başarılı. Öyle ki; hissettiği hüzün mü, mutluluk mu, öfke mi sadece gözlerinden anlayabiliyorsunuz.
Bu sene En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday olması hatta Bafta Ödülleri'nde olduğu gibi evine heykelciği kucaklayıp götürmesine hiç şaşırmam.


Mini infoda belirttiğim üzere film Stephen Hawking'in eski eşi Jane Wilde (Hawking)'in kitabından esinlenerek senaryolaştırılmış. Yani bu açıdan bakıldığında filmi profesörün gözlerinden değil de eşinin gözlerinden izliyoruz.


Jane'in sevgisi, fedakarlığı, sabır noktası ve bu noktanın bir şekilde çatlaması ama Stephen'e duyduğu hayranlıkla karışık merhamet hep Jane'in gözünden... Kadının gösterdiği özveriye şapka çıkartmamak mümkün değil zannımca.

Yalnız Jane Hawking'i canlandıran Felicity Jones'un neden En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday olduğunu anlayamadım ben. Bana Eddie Redmayne ile kıyaslandığında sıradan bir oyunculuğu varmış gibi geldi. Neyse... 



Bu arada senaryo akıcı olmasına akıcıydı da, Hawking'in aşk ve aile hayatının yanı sıra fizik dehası oluşu ve teoremlerinin de biraz daha geliştirilebileceğini düşünüyorum. Ama o zaman kaç saat sürerdi bilemem:)

İyi seyirler,

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder