5 Eylül 2016

Ev Yapımı Granola

Geçen hafta granola bar yapımına kafayı taktım. Bir sürü yerden tarif araştırdım. Türkçe yayınlar pek ilgimi çekmedi. Çok severek takip ettiğim, yemek bloglarının adeta kraliçesi olan Smitten Kitchen, Joy the Baker ve Cafe Fernando'nun tariflerini beğendim ama bazı malzemeler evde olmadığı gibi, Türkiye'de de nereden bulacağımı bilmiyordum.
Bu nedenle sadece pişirme teknik, ısı ve sürelerini baz alarak kendi kendime bir harman oluşturdum.


O an evde olan kuru malzemelerini nispeten ıslak olan malzemeler ile karıştırdım ve üzerine asıl bağlayıcı olan sıvı bölümü dökerek iyice harmanladım.

Kuru malzemeler:
- 4 su bardağı yulaf ezmesi (oat meal)
- Kabak çekirdeği
- Ceviz ve fındık (bütün koymadım ve biraz ezdim)

Nispeten ıslak malzemeler:
- Gün kurusu kayısı
- Yaban mersini kurusu

Bağlayıcı malzemeler:
- 50 gram tuzsuz tereyağı
- Yarım bardak bal
- 5 yemek kaşığı tahin



Motion is my Emotion

Bağlayıcı malzemeleri çok hafif ısıtarak kuru malzemelerin üzerine döktüm. Tüm malzemeler güzelce karıştıktan sonra ise yağlı kağıt kaplı fırın tepsisine iyice döşedim. Burada püf nokta tüm malzemelerin iyice birbirine yapışması için el ile ya da oklava gibi sert bir cisimle biraz mukavemet vermek.
Sonrasında ise önceden ısıtılmış 150 derece fırında 30 dakika pişirdim.
30 dakikanın sonunda kesmek üzere fırından aldım. Gelin görün ki ya yağ az geldiğinden ya da püf noktasını yani sıkıştırma işlemini tam beceremediğimden keserken tümden dağıldı. Ben de iyice karıştırıp, 10 dakika daha fırınlayarak granola yapmış oldum.


Motion is my Emotion


Sizin anlayacağınız bar falan olmadı ama yine bizim evde bayatlamadan tüketilecek bir besin çıktı ortaya.

Azimliyim, başaracağım granola bar yapmayı!

Afiyet olsun :)

4 yorum :

  1. Ben de hurmalı bir versiyonunu denemiş ve benzer bir sonuçla karşılaşmıştım. Ya bu yabancıların o "kuru meyve" malzemeleri bizimkilere göre daha yumuşak ve sulu, ya da ölçülerde bir karışıklık oluyor; bilmiyorum ama dah tutturamadım kıvamı :) Ama bu haliyle de çok güzel yoğurtla karıştırmalık olmuş, eline sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulacağım o tarifi ve yazacağım. İçim rahat etmeyecek yoksa!:)

      Sil