13 Şubat 2015

Gezi Notları | Barcelona - İspanya

Bu aralar bir tembellik, bir tembellik...
Baksanıza Barcelona'dan döneli 1 ayı geçmiş ve notlarımı paylaşmamışım bile...

Öncelikle gerçekten son derece eğlenceli ve keyifli bir tatil olduğunu söylemeliyim.
Eşim ve ben 3 gece 4 günlük bir tatil planladık kendimize ve şu hamile halimle bile çılgınlar gibi yürüdüm. Şaka değil, günde yaklaşık 20 km yürümüş olabiliriz. :) Karlı bir İstanbul sabahında uçağa binip, 16 - 17 derecelere gidince de tadından yenmiyor tatilin.


Her zamanki gibi notlarım ve haritalarım:)


Başlayalım mı?

İlk adımımız her zamanki gibi havaalanından şehre gitmek.
Bunun için birkaç yol varmış ancak otelimiz La Rambla'ya, dolayısı ile şehir merkezine çok yakın olduğu için biz Aerobus yani otobüs / shuttle kullanmayı tercih ettik.
*Aerobuse binmek için havaalanındaki A1 ya da A2 terminalini kullanabilirsiniz, şehre gidiş rotaları aynı.*
Havaalanı gidiş-dönüşlerinizi Aurobus ile yapacaksanız çift yön bilet almanızı tavsiye ederim. Tek kişi için fiyatı 10,20 Euro. Tek yön kullanım için ise 5,90 Euro ödüyorsunuz.
Yol da çok uzun sürmüyor, maksimum 20 dakika içerisinde şehir merkezindesiniz. Otobüslerde free wi-fi olduğu ek bilgisini de vereyim bari. :)

Barcelona'da Nereye Gidilir?

1- Plaça de Calatunya
Tüm metro hatlarının birleştiği, Aerobus dönüş terminalinin de bulunduğu merkezi bir nokta. La Rambla'nın başlangıç noktası da diyebiliriz.
Ayrıca Hard Rock'ın da bu meydanda yer aldığını söylemeden geçmek olmaz.

2- La Rambla 
Barcelona'ya gidecekseniz burayı mutlaka okumuşsunuzdur. Tanımı da hemen hemen her yerde aynıdır: "Bizim İstiklal gibi".
Bu tanıma hem katılıyorum, hem de katılmıyorum. Bir kere La Rambla sağlı sollu mağazalar bulunmasına karşılık, gidiş-geliş araba yolu ile ortada bırakılmış bir meydan. Yani mağazalara ulaşmak için karşıdan karşıya geçmeniz gerekiyor. Ortadaki ince ve uzun meydanda dondurmacılar, şekerciler, hediyelik eşyacılar ve restorantlar var. Yine de İstiklal'den ayıran en önemli özelliği insanların karşılıklı oturmasına da olanak veren banklar bulunuyor. İstiklal'in neresinde bank var siz söyleyin? Çöp tenekesi bile yok bizimkinde...

En büyük ortak noktası ise her turistin mutlaka gittiği, merkez bir nokta. Ayrıca sağlı sollu sokaklarından girerek de Barcelona sokaklarını keşfetmek inanılmaz eğlenceli. :)

3- Passeig de Gracia
Burası Barselona’nın en ünlü caddelerinden biri. Gaudi’nin görünce tanımamanızın mümkün olmadığı iki önemli eseri Casa Batllo ve Casa Mila da bu cadde üzerinde yer alıyor. Yine turistlerin en sevdiği mekanlardan. Ayrıca benim gibi alışveriş tutkunları için Zara ile başlayıp, Burberry'e kadar devam eden mağazalar da bu caddede yer alıyor.

4- Casa Battlo
Passeig de Gracia üzerindeki ilk Gaudi eseri. Sağınıza solunuza bakıp aramanıza gerek yok çünkü önce önündeki kuyruktan sonra da binanın farklılığından nereye geldiğinizi anlıyorsunuz. Bize buranın dış görünüşü kafi geldiği için 5 dakika yürüme mesafesindeki Casa Milà yani La Pedrera'nın yolunu tutuyoruz.
Giriş 20,50 Euro
Dışarıdan görünüşü ile Casa Battlo


5- Casa Milà
 Casa Milà yani La Pedrera (Taş Ocağı) şehrin her yerinde rastlayabileceğiniz Antoni Gaudi'nin eserlerinden biri. Görmemezlik etmeyin, Gaudi'nin zekasına, hayalgücüne ve yaratıcılığına hayran olacağınız bir şaheser burası.
Giriş 20,50 Euro. 
Dışarıdan görünüşü ile Casa Milà

Gaudi'nin meşhur bacaları
Casa Milà - Teras
6- El Born Bölgesi
Sokaklarında kaybolabileceğiniz, daha lokal ama daha samimi bir bölge. Harika tapaslar yiyebilirsiniz. Önerim La Rambla'da daha az lezzetli yemeklere nispeten çok para vermektense, El Born'da kaybolun ve nefis Katalan yemeklerinin tadını uygun fiyata çıkartın.

7- Camp Nou
Futbolu sevseniz de sevmeseniz de mutlaka gidin!
İnanın burası bir futbol kulübünün (FC Barcelona) müzesinden ziyade bir futbol tarihi müzesi.
Tüm detaylar ince ince düşünülmüş, planlanmış ve ziyaretçiler ile buluşturulmuş.
Müze alanının yanı sıra soyunma odaları, stat, basın alanı derken 3 - 3,5 saatinizi burada geçiriyorsunuz. Benden söylemesi... :)
Giriş 23 Euro
Mes Que Un Club (Bir Kulüpten Daha Fazlası)
FC Barcelona Motto


**Yazının en altında da belirttiğim otellerin indirim kuponlarını mutlaka kullanın**




8- Park Güell
Yine bir "bu adam bunu hangi kafa ile yapmış?" mekanı yani Gaudi'nin eseri.
Ayaklarıma gezmekten kara sular inen ama görmekten asla pişmanlık duymadığım bir park burası. Aslında sadece park diye tabir etmek ne kadar doğru bilmiyorum. İçerisinde Gaudi'nin meşhur mozaiklerinin yanı sıra şahane bir yeşil örtü, bir peysaj harikası ile başbaşa kalıyorsunuz.
Park Güell 1900 - 1914 yılları arasında Güell ailesinin soyluluk göstergesi olarak yapılmış. Parkın neredeyse her yerinde oturma bölmeleri var ama park o kadar büyük ki; o dönemde o kadar insan nereden çıkıp gelmiş o parka? O park neden o kadar büyük yapılmış insanın aklı şaşıyor. Gidenler ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. 
Sonsuz banklar silsilesi...
Gitmeyenler için ise yaklaşık 3,5 saat gezdiğimizi ve tamamı ile bitiremediğimizden emin olduğumuzu söylersem sanırım taslak da olsa bir fikir edindirmişimdir diye düşünüyorum.
Giriş 8 Euro.








9- Sagrada Familia
Gaudi'nin vefatı ile birlikte tamamlanamayan nam-ı diğer Bitmeyen Kilise.
Biletinizi online olarak alın çünkü önünde inanılmaz bir kuyruk oluyor.
Bizim hem Camp Nou, hem de Park Güell gezilerinden sonra gezmeye takatimiz kalmadığı için çok yakınındaki Starbucks'a girip kendisini "seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli" diyerek karşısından izlediğimiz doğrudur.
İhtişamının anlaşılması için içine girilmesine de gerek yoktur, yine bir delilik anında tasarlandığına inandığım bu muazzam kilisenin akşam ışıklandırması da nefistir.
Giriş 20 Euro.


10- Kristof Kolomb Meydanı ve Port Vell
La Rambla'dan dümdüz yürüyün, final noktasında karşınıza Kristof Kolomb heykeli çıkar zaten, sol taraf ise Port Vell'dir. Sahil boyunca mis gibi gezinebilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.


Kristof Kolomb Heykeli

11- La Bouqueria
La Rambla'nın sağ tarafındaki ara sokaklarından birindeki yerel pazar. Mutlaka gidin. 
Ben her gün gidip taze meyvemi yedim, hamile bir turist için bulunmaz nimet oldu.
Ayrıca içerisi o kadar renkli ve güzel ki, insan ister istemez kendini kaptırıp eli kolu dolu çıkıyor. 






Haftanın 6 günü açık, bir tek pazar günü kapalı.


12- Plaça de Reial
Yine La Rambla'nın ortalarında sol tarafta kalan bir meydan. Sokak lambaları yine bir Gaudi eseri.


13- Plaça Espanya 
Biz gittik gördük çok da beğendik ama Montjuic Tepesi'ne çıkmadık.


Barcelona'da Unutulmaması Gerekenler

- Barcelona'lılar Katalan, kendilerine İspanyol demiyorlar (İspanyol dediğinizi duyarlarsa çok kızabilirler) ve İspanyolca yerine Katalanca konuşuyorlar. Ben İspanyolca bilmeme rağmen, konuşmanın başına İspanyolca başlayıp sonrasındaki Katalanca muhabbete yetişemediğim için İngilizce ile devam ettim çoğu zaman. Hadi kendime haksızlık da etmeyeyim 3. günün sonunda hafif hafif çözdüm ama dönüş yolu gözükmüştü bile:)
- Barcelona'ya gidip de Gaudi'nin eserlerinden birini görmeden gelmeyin.
- Tapas ve paella yemeyi yanında da Sangria içmeyi unutmayın.
- El Born'da Milk adında minik bir cafe-restorant-bar var. Yemekleri ve kokteylleri inanılmaz lezzetli.

- Hırsızlık ne yazık ki biraz yaygın, siz siz olun avare avare gezmeyin.
- Işıklarda gayet normal bekleyen bir adamın birden çöpleri karıştırmasına ve bulduğu yiyecekleri yemesine şaşırmayın. Homeless yani evsizleri inanılmayacak derecede fazla.
- Her yere giderken metro kullanabilirsiniz, metro ağı çok geniş ve rahat.
- Otelde konaklıyorsanız resepsiyonlarda ya da aldığınız şehir haritaları içinde mutlaka şehirdeki aktiviteler ile ilgili indirim kuponları var. Bunları değerlendirmeyi unutmayın. 
- Alışverişi seven biri iseniz indirim zamanlarına dikkat edin. Biz şans eseri indirim zamanına denk geldik. Eee o Zara senin, bu Massimo benim derken, o kadar mağaza cümbüşünün içinde karı-koca kendimizi kaybettik tabii. :) 




Biz çok eğlendik, sizin de tüm tatilleriniz tatlı tadında güzel geçsin:)

Instagram: motionismyemotion

6 yorum :

  1. Okurken bende çok eğlendim :)

    YanıtlaSil
  2. Daha güzel tatiller senin olsun canım. :)

    YanıtlaSil
  3. İlk tepkim "anam anam" oldu :D Çünkü İspanya görmek istediğim ülkeler listesinde üst sıralarda. Sizin adınıza çok sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bir daha giderim o kadar söyleyeyim... En üst sıraya taşınsın listede! :)

      Sil
  4. Yaaa harika! Benim de evlenince kocamla böyle tatil yapmak en büyük hayalim :D

    YanıtlaSil