27 Şubat 2015

Hamile Pilatesi

Pilates yaklaşık 3 - 4 yıldır hayatımda. Aramızda güzel ve düzenli bir ilişki var.
Daha önce burada da ne olduğunu, bana sağladığı faydaları detaylı bir biçimde aktarmıştım.

Hamilelik sürecimin başlaması ile de yine doktoruma danışarak - (doktora danışmayı kesinlikle atlamayın) kendi deyimimle seviye atladım ve - ara vermeden hamile pilatesine başladım.

Gebe Pilatesi, Hamilelik, Hamilelikte Egzersiz


Peki nedir bu hamile pilatesi?


En yalın ifadesi ile doğum öncesi, sırası ve sonrasında kadını güçlendiren, doğuma hazırlayan ve doğum sonrası eski formuna hızlı bir şekilde dönmesini sağlayan sistem olarak açıklayabiliriz.

Hamile pilatesinde hedefimiz normal pilateste olduğu gibi vücudun karın kaslarının da dahil olduğu üst bölgeyi çalıştırmak asla değil. Çünkü artık orada bebiş var, o ne kadar rahat olursa o kadar iyi!

Hamilelikte büyüyen karın ile birlikte vücudumuzun ağırlık noktası hem değişir, hem de ağırlığı artar. Sonuç olarak ise omurgada çeşitli ağrılar meydana gelir. Hamile pilatesindeki asıl amaç özellikle sırt, bel ve alt karın (kasık) kaslarını çalıştırırken güçlendirerek omurgayı rahatlatmak ve vücudumuzu doğuma hazırlamaktır. 



Derslerde yaptığımız esneme egzersizlerinin omurgama çok iyi geldiğini her dersten sonra biraz daha fark ediyorum. Ayrıca  kaslar sürekli aktif olduğu için hamile kramplarını da büyük ölçüde en aza indirgemiş olduğumu mutlulukla söyleyebilirim...


Yalnız burada yine unutulmaması gereken çok önemli bir nokta var; pilates konusunda uzman eğitmenler tarafından verilmesi gereken bir derstir. Önünüze gelen her Spor Akademisi mezunundan pilates dersi almayın. Yapacağınız herhangi yanlış bir hareket ömrünüz boyunca etkisinden kurtulamayacağınız olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Eğer maddi durumunuz ya da vaktiniz müsait değilse pilates yerine her gün 30 dakika yürüyebilirsiniz de. Ben hareket etmeyi sevdiğim için haftada 2 gün pilatesin yanı sıra havalar müsade ettiği sürece her gün  yürüyorum. Hamileliğimden önceki yaşantım da hareketli olduğu için bana pek yettiğini söyleyemeyeceğim ama mecburiyet dostlar! :)
Yoksa bu havalarda sahilde bisiklete binme fırsatını kaçırır mıydım ben?

Bu arada unutmadan herhangi bir spor merkezine gitmiyorsanız, doktorunuza KEGEL egzersizini de danışmanızı öneririm.

Kegel egzersizleri, kadınlarda vajina etrafını saran “vajinal kaslar”ın güçlendirilmesi amacıyla yapılan pelvik kas egzersizlerine verilen isimdir.

Kegel egzersizi ile pelvik bölgedeki kaslarınız doğum esnasında ıkınma işlemini yapar ayrıca doğum öncesindeki (ya da sonrasında) idrar kaçırma problemlerini önlemede  de faydalıdır.

Kegel egzersizi nasıl uygulanır?

Vajina ve anüs çevresindeki kaslarınızı kasın ve bu şekilde tutun (çişiniz geldiğinizde tuvaletinizi tuttuğunuzu düşünün) ve bu şekilde 5 - 6 saniye bekleyin. Bırakın ve tekrar edin. Bu kadar basit! Bunu günde 15 - 20 defa tekrarladınız mı? Harikasınız demektir:) 


instagram: motionismyemotion

2 yorum :

  1. çok teşekkür ederim, hamile pilatesi ile ilgili aklımda bir sürü soru işareti vardı, cevaplamış oldunuz. hayata dair paylaşımlarını beğeni ile takip ediyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Nazik yorumunuz için ben teşekkür ederim:) Sevgiler,

    YanıtlaSil