17 Şubat 2015

İzledim | Film: Boyhood

Boyhood - Çocukluk


Yapım:2014 - ABD
Tür: Drama
Süre:165 Dak.
Yönetmen & Senaryo: Richard Linklater
Oyuncular: Ellar ColtranePatricia ArquetteEthan Hawke 

IMDB Puanı: 8,2 / 10

Mason isimli bir çocuğun 5 yaşından 18 yaşına kadarki hayatının hikayesi.


MimE Notu: Herkesin düşündüğü ancak kimsenin kolay kolay çekmeye cesaret edemeyeceği bir film. Neden mi? Filmin aynı ana karakterler ile 12 yıl süren çekimler sonucu tamamlanması sebebi ile...

Aslında yukarıda da belirttiğim gibi konu çok yalın ve basit ancak 5 yaşındaki bir çocuğun (ve de ailesinin) yaşamının 12 yıllık periyodunu izlemek, çocukların büyüdüğüne, gençlerin yaş aldığına  şahit olmak gerçekten çok ilginç.

İnsan biraz kendi çocukluğunu, gençliğini hatırlıyor.
Vay be diyorsun! Hakikaten yaptım ben bunları, hepsini yaşadım!


Patricia Arquette anne rolünü başarı ile üstlenmiş. Bir kadın olarak çocuklarına gösterdiği özen ile kendi hayatını yakalama çabası arasında kalışı çok yalın bir biçimde yansımış. Hele Mason üniversiteye gitmek için evden ayrılırken yaşadığı bir patlama noktası, bir isyanı var ki; öyle abartılı oyunculuklara gerek duymadan,  son derece doğal ve olağan bir -neredeyse hepimizin ebeveynleri ile yaşadığı o - "artık büyüdün" diyaloğu izliyorsunuz. 


Kız - erkek çocuk arasındaki farklar da çok net.
Erkek çocuk tam da ergenlik zamanında iç çamaşır dergilerine çıldırmış gibi bakıyor, kız ise arkadaşı ile odasına kapanıp müzik dinleme ve dedikodu yapma peşinde. Minicik ama herkesin yaşadığı detaylar var yani. Herkesin çocukluğundan ufak ufak şeyler bulabileceği türden, sadece Amerikalılara has olmayanlarından hem de.

Filmde zaman akışı sadece karakterlerin büyümesi / yaşlanmasından değil, kıyafetlerden, elektronik cihazlardan, müziklerden, saç kesimlerinden hatta ve hatta Harry Potter kitabından yakalanabiliyor. 

Zaman akışından bahsetmişken filmin soundrackini de es geçmek olmaz tabii... 165 dakika boyunca sağlam bir belgesel izlemenin yanı sıra Coldplay'den, Beatles'a, Bob Dylan'dan Pharell'e bir müzik ziyafeti dinledik.

1994 doğumlu Ellar Coltrane 
Richard Linklater'ın bu filmden aldığı tepkilere göre projenin devamı olarak Manhood'u çekme gibi de bir planı varmış.
O çeksin, ben yine izlerim ne yalan söyleyeyim?

Bu arada bir diğer önemli detay da En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil toplamda 6 dalda Oscar adaylığı bulunan bu film, Türkiye'de sadece 11 - 17 Ekim 2014 tarihlerinde Filmekimi ile gösterime girdi ve gitti...

Instagram: motionismyemotion

2 yorum :

  1. merak ettiğim bir film..

    YanıtlaSil
  2. Kafa boş olduğunda izlenecek bir film, aksi takdirde çok yorucu:)

    YanıtlaSil