17 Nisan 2015

Ev Yapımı Kemik Suyu

Artık az çok biliyorsunuz; doğal beslenmeye takıntılı biriyim.
Aslında evlenmeden önce ev işleri ile de mutfakla da pek alakam yoktu. Yaptığım yemekler -sayılırsa tabii- farklı soslarla denediğim makarnalar ve salatalardan ibaretti. Benim tek bildiğim anneciğimin yemeklerini afiyetle yemekti.
İnsanın kendi evi farklıymış tabii... Kim derdi ki, her yaz kışa hazırlık olsun diye, taze taze yiyebilelim diye o canım enginarları, barbunyaları, bezelye ve baklaları konserve yapacak kadın ben olacağım?!

Tavuk suyuna da et suyuna da tam da aynı sebeplerden kafayı taktım işte!
Size de -naçizane- aktarayım.


Öncelikle kasaptan aldığımız kemikleri tencerede, bir adet havuç, bir adet soğan ve 10 - 15 tane karabiber ile haşlıyoruz. 

NOT: Kasabın kemikleri ayırmasını rica ederseniz, hem tencerenizde daha az yer kaplar, hem de kemiğin ilikleri daha iyi çıkar.



Haşlandıktan sonra kemikleri bir kenara, etin içinde iyice pişen havuç ve soğanı farklı kaplara alıyoruz. Kemikler çöpe, havuç ve soğan ise başka bir yemekte değerlendirilmek üzere -mesela çorba- yeni bir tencereye gidiyor...





Hafifçe soğuyan kemik suyunu tane karabiberleri almadan, derin dondurucuda saklanmak üzere kemiklerden çıkan ilikler ile birlikte kaplara alıyoruz ve işlem tamam.
Saklama kapları: Tupperware - Antartika Serisi


Donmuş haldeki kemik sularınızı arzu ettiğiniz zaman gerek çorbalarınızda, gerek pilavlarınızda taze taze kullanabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun!

2 yorum :

  1. Hep denemek istemişimdir ama bir türlü yapamadım şunu..elinize sağlık bravo..
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye ederim. Hem doğal, hem de çocuklar için çok faydalı:)

      Sil