15 Eylül 2015

Emzirme Danışmanlığı | Benim Hikayem

Bu da benim Dora hayatımıza girdikten sonra yaşadığım başka bir süper deneyimlerden biri...:)


Çok değil bundan 4 ay önce...

Minicik bir melek gelmiş hayatımıza, bizi seçmiş. İnanılmaz, tarif edilemez bir duygu. 

Her şey o kadar hızlı gelişiyor ki takip edemiyorum. Zaten serde "lohusalık" var, ben yeni bene bile alışamamışken, yeni bir bebeğe alışmaya çalışıyorum. 
Kısacası muhteşem olduğu kadar zor da bir süreç. 


Dora hiç ayrılmak istemiyor benden (yani memeden). Sadece yarım saat bir uyku molası veriyor ve yine göğsümde buluyorum onu.

İlk 20 gün çok zor geçti, deliriyorum sandım. Düşünsenize sürekli göğsünüzde bir bebek, bir nevi koala. Memeden koptu mu basıyor yaygarayı!
Değil duş almak, tuvalete gitmek bile lüks olmuş.

O günlerden birinde, B.'ye "bu böyle olmayacak dedim. Bana hastaneden hemşire mi yoksa emzirme danışmanı mı bulursun bilmiyorum. Ama bu çocuk yanlış emdiği için doymuyor, doymadığı için uyumuyor, uyumadığı için yine bana geliyor." 

Etrafımdaki "anneler" süper klasik bir yaklaşımda bulunarak, "40'ı çıksın düzelir" dediler.

Pardon da ne düzeliyor?
Bebek 40 günlük olunca sihirli değnek mi değiyor başına? Ayrıca o 40'ı çıkmak hikayesi de bebekle değil anne ile alakalı. Anne 40 gün içinde bebeğe alışınca her şeyi daha sakin yapmaya başlayıp, yeni hayatına da alışıyor.

Cuma sabahın 3 ya da 4'üydü, Dora'yı anneme verip geçtim bilgisayarın başına. Araştırdım da araştırdım.
En sonunda www.happymomandbaby.com'u buldum. Emzirme danışmanı Melody De Visscher Büyükkaraca'yı inceledim, birkaç makalesini okudum ve derdime derman olabilecek kişi olarak kendisini seçerek mail attım. 

Bu arada eşim de araştırmalarını yapmış ve başka başka kişi ve kurumlarla iletişime geçmişti.
Öğleden sonra B. beni aradığında birini bulduğunu, Moda'da oturduğunu, hafta sonu destek veremediğini ama pazartesi günü yanımızda olacağını söyledi. 
Hemen devreye giren araştırmacı ruhumla, eşimden o kişinin ismini öğrenecek kimdir, ne değildir araştıracaktım. 
Bilin bakalım eşimin bulduğu isim kim çıktı?
Melody De Visscher Büyükkaraca :) 
Gerçekten çok mutlu olmuştum, içimden geçen oluyordu demek ki. (Bu arada öğleden sonra Melody'nin bana ders vereceğini bilmeden dönüş yaptığını ve müsaitliği hakkında bilgi verdiğini de söylemeden geçemeyeceğim.)

O Pazartesi sabahı kapımızı çalan Melody, öncelikle güleryüzlülüğü sonrasında ise bilgi birikimi ile resmen beni yakaladı!

Haklıydım, Dora doğru ememiyordu. Bu nedenle de azıcık uyuyor, acıkınca hemen uyanıveriyordu.
Tam 3,5 saat boyunca ben, Dora ve Melody çalıştık.
Melody anne sütü, içeriği, faydaları, farklı emzirme teknikleri vb birçok şey hakkında beni bilgilendirdi.
Kızım ve benim bu süreci aşacağımızı, alışmak için zamana ve pratiğe ihtiyacımız olduğu telkinini verdi.
Sonraki 1 ay boyunca da desteğini esirgemedi, ne zaman aklıma bir şey takılsa geri döndü. Soru sormayıp da sırf dertleşmek için yazdığımda bile beni cesaretlendirdi.
Ve...
Başardık!

Şimdi bu emzirme danışmanının hastanedeki hemşireden farkı ne diyebilirsiniz.

Ben kendi açımdan şöyle özetleyebilirim.
Hastanede hemşireler "bir elinle bebeği tut, diğer elinle memeni ağzına ver, bir yandan da bebeğin başını destekle" dediler. Kendilerine 2 elim olduğunu, anlattıkları şey için gerekli olan 3. ele sahip olmadığını söylediğimde herkesin zamanla alıştığını söylemişlerdi. Bu bir çözüm değil, geçiştirmeydi ve ne yazık ki ben zamanla alışamayan annelerdendim.
Benim gibi biri için çözüm işin tekniğini doğru kişiden, doğru şekilde öğrenmekti ve şunu çok iyi biliyorum ki; eğer Melody ile çalışmasaydım Dora şu anda sadece mama ile beslenen bir bebekti.
İşin doğrusunu bilen kişilerden destek almaktan çekinmeyin ve lütfen yardım isteyin!

İşte bu yüzden...

Bir kez daha teşekkürler Melody!

Melody De Visscher Büyükkaraca kimdir? 

(bu içerik www.happymomandbaby.com'dan alınmıştır)

Adım Melody De Visscher Büyükkaraca. 33 yaşında, doğal ve sağlıklı yaşam konusunda uzmanlaşmış 10 yıllık bir gazeteciyim. Bir oğlu olmasından son derece gurur duyan bir anneyim. Oğlumun adı Jazz ve onu 28 ay boyunca EMZİRDIM
Emzirmeye başladığım an olayın büyüsüne kapıldım. Bebeğim anne sütünden başka bir şey almazken öyle hızlı, öyle hızlı büyüyordu ki kendimi üstün bir varlık gibi hissettim! Harika olan bir diğer şey de, her emzirmede, damarlarımda dolaşan oksitosin diğer bir değişle 'AŞK HORMONU', sayesinde, bebeğime karşı duyduğum bağlılık artıyordu.  


Emzirmek bir TUTKUya dönüştü. Artık onun hakkında her şeyi bilmek istiyordum. Gazeteci olarak araştırma yapmaya zaten alışıktım. Okumaya başladım. Devamlı, hiç durmadan okuyordum. Okuyordum, konuşuyordum, hatta o kadar çok ki eşim başka şeylerden bahsetmem için bana yalvarmaya başladı. 
Bu noktada gerçeklerden daha fazla kaçamazdım: EMZİRME DANIŞMANI olacaktım. 

Childbirth International'dan eğitim almaya karar verdim. Daha da fazla okudum, çokça pratik yaptım ve mümkün olduğunca çok ANNEye BEBEĞİNE hak ettikleri bilgi, yardım ve desteği vermek üzere kendimi bu siteyi hazırlarken buldum. 

Sizce de doğru insan değil miymiş?:):)

4 yorum :

  1. iyi olmuş canım çok sevindim hem senin için hem de bebişin için :)
    ancak 28 ay emzirme bana iğreti geliyor ne bileyim, tabi kişinin kendi tercihi sütüm olursa max 1 yıl emzirmeyi planlıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de ilk hedefim 6 ay.. sonrasına bakarız.
      Kaldı mı 2 ayım daha? :)

      Sil
  2. biz de 4 aydan sonra emzirme artı ek gıda geçişi ile devam ettik.
    anne sütü çok önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya Sağlık Örgütü bile bangır bangır aynı şeyi söylüyor. Zorunlu olmadıkça mamadan çok memeyi tercih ederim.

      Sil