24 Eylül 2014

Filmekimi Başlıyor!

Ekim ayının en güzel habercisi "Filmekimi" bu yıl 11 - 17 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.


12 yıldır olduğu gibi 13. yılında da İKSV ekibine derin şükranlarımı sunuyor ve aşağıda merakla beklediğim filmleri paylaşıyorum.


1. Boyhood

Bu yılın kesinlikle en merak ettiğim filmi. 
Türkiye'de gösterime girmeyeceği kısa bir süre önce kesinleşmişken Filmekimi ile gelmesi şahane bir haber oldu. Richard Linklater filmi olan Boyhood, 12 sene boyunca, her yıl aynı oyuncu ekibiyle bir araya gelerek tamamlanmış bir film. Sırf bu özelliği ile bile merak uyandıran filmin, fragmanını izledikten sonra eminim siz de meraklanacaksınız.






2. Whiplash


Filmde hırslı ve sert bir caz üstadı ile genç, hırslı, tutkulu ve sadece müziğine odaklanmış öğrencisi arasındaki kimi zaman sert, kimi zaman yumuşak ama daimi gelgitleri olan bir ilişkinin hikayesi anlatılıyor. Filmin fragramanını ilk izlediğimde Black Swan / Siyah Kuğu filmini anımsatsa da, farklı sitelerde okuduğum yorumlarda bu yılın Oscar adaylarından biri olacağı konuşulmaya başlanmış bile.















3. Miss Julie

Miss Julie, aristokrat bir kadınla kahyası arasındaki “aşağıdakiler-yukarıdakiler” cinsinden tek gecelik bir aşk hikayesini anlatan, yıldızlarla dolu bir dönem filmi. 1890’larda bir yaz gecesi... İrlanda asıllı İngiliz aristokratlarından Bayan Julie, babasının kahyasını kendisini baştan çıkarmaya ikna eder. Sabaha kadar dans edip içki içer, birbirlerinin kanına girip birbirlerini etkilemeye; karşılıklı tiksinme ve arzuyla, birbirlerini ezip hükmetmeye çalışırlar. Sabahın umut mu, umutsuzluk mu getireceğinden emin olamadan, tek çıkışlarını bir Yunan trajedisinin feci sonunda bulurlar. (* Filmin konusu İKSV'nin sitesinden alınmıştır.)
İlk defa 1888 yılında August Strindberg tarafından bir tiyatro oyunu olarak yazılan Miss Julie, tarih boyunca birçok oyuncu tarafından tiyatro sahnesinde canlandırılmasının yanı sıra 1999 yılında da Mike Figgis tarafından beyaz perdeye yansımıştır.








Festival takvimine aşağıdaki linkten ulaşabilir, 27 Eylül 2014 itibari ile de biletlerinizi satın alabilirsiniz.
http://filmekimi.iksv.org/tr/gosterim-cizelgesi

Şimdiden iyi seyirler.
Yaşasın Filmekimi!
Oley!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder