20 Eylül 2014

30 Günlük Kitap Meydan Okuması | 5. Gün

Gün 5: Seni mutlu eden bir kitap


Acı Çikolata

Yazar: Laura Esquivel
Orijinal İsim: Como Agua Para Chocolate
Orijinal Dil: İspanyolca
Çeviri: Havva Mutlu
Yayın evi: Can Yayınları

Tadı damağımda kalan kitap derler ya... İşte aynen odur kendisi. 
İspanyolca ile tanıştığım zamanlarda hocam tavsiye etmişti, o kadar merak etmiştim ki kitabı; kütüphaneden gidip orijinal dilini okumaya kalkmıştım. O zamanki İspanyolcam yeterli gelmeyince gerisin geri Türkçe versiyonunu okudum tabii. :)
Neyse... Ben konusunun yemek yapmanın ve ikram etmenin iletişim kurmanın yollarından biri olduğunu keşfeden aşık bir kadının samimi hikayesi olduğunu söyleyeyim, aşağıya da yayın evinin betimlemesini de okumak isteyenler için o halini de ekleyeyim.

Can Yayınları'nın dili ile konusu:

Yemek pişirerek, yemek yiyerek, yemekler aracılığıyla aşk ilanı, tinsel ve tensel iletişim gerçekleşebilir mi? Laura Esquivel, "Acı Çikolata" ile, içinde yemek tarifleri, aşk öyküleri ve kocakarı ilaçları bulunan bu romanla bu iletişimin gerçekleşebileceğini kanıtlıyor. Yüzyıl başlarında Meksika'da devrim, eski kolonyal toplumun son kalıntılarını temizlerken, aile geleneğine göre evlenmesi olanaksız, ama buna karşın Pedro'ya delicesine tutkun Tita, yemek yapmayı aşkının iletişim aracına dönüştürüyor. Laura Esquivel bu olanaksız aşkı yemek ve kocakarı ilaçları tanımlarıyla dile getiriyor ve sarsıcı, büyüleyici bir dille bu aşkın ezgisini yaratıyor; yarım kilo soğan, iki baş sarmısak, bir tutam fesleğen, romanın her satırından fışkıran yakıcı aşkın simgesine dönüşüyor. Yazarın ironik, neşeli ve yumuşak bir dili var; yaşam sevgisi ve tensel aşk bu dil içinde büyülü gerçekliğe bağlanıyor. 

2 yorum :

  1. Spoiler olmasın diye açık açık yazamıyorum ama Rosaura'nun sonuna çok gülmüştüm :D

    YanıtlaSil
  2. evet, sen yazınca hatırladım şimdi:) hakikaten komikti:)

    YanıtlaSil